- La Liga

Hogyan küzdött Bobby Robson, és nem sikerült tiszteletet szerezni a Barcelonában

Az a tendencia, hogy leszámolják azt az 1996–97-es szezonot, és csalódást okozó kampánynak tekintik, amely nagyrészt figyelemre méltó Ronaldo brazil csatárának előadásainál, akiket a PSV Eindhoven-től 20 millió dollárral írtak alá. Bővebben

Robson még azt is javasolta, hogy szándékában állt volna, vagy legalábbis arra számított volna, hogy kudarcot vall, hogy szerződésének feltételei, amelyek kimondták, hogy a labdarúgó igazgatójaként áttérhetik egy Az év arra utalt, hogy elsősorban a Cruyff utáni puffernek tekintették.Ez az év azonban hozta mind a Kupagyőztesek Kupáját, mind a Copa del Rey-t, míg Barça csak két ponttal fejezte be a bajnokságot a Real Madrid-tól, aki 14-nél kevesebb játékot játszott, mint az évszakban.

A kérdés állítólag stílus volt, bár nem világos, hogy bárki követhette volna Cruyffet ebben a tekintetben. „Robson több szívvel bírt” – mondta Hristo Stoichkov a bolgár csatár. – Szerette a kapcsolatot. Johan több focist akart játszani. Robson focizni akart, de keményen játszani. Szívvel. ”Természetesen könnyű belátni, miért zavarták Robsont, miután bírálta az oldalát, miután 6-0-os győzelmet nyert Rayo Vallecano felett.De akkor soha nem értette az életnek ezt a oldalát a Camp Nou-ban. “Nagyon politikai környezet volt, és én nem voltam politikai állat…” – mondta. „A hisztéria a legkisebb meghívás mellett a föld körül söpörne.”

Robson állítása, miszerint „zavarba hozta” Barçát sikerével, valószínűleg túlbecslés, ám minden bizonnyal megnehezítette Louis van Gaal behozatala az egyik után. évad. Végül, amint a két ember rájött, hogy Josep Lluís Núñez [barcelonai elnök] mindkettővel szerződéseket írtak alá, Robson valójában félrement és nyilvánvalóan élvezte az ő évét, mint egyfajta cserkész-cum-nagykövet.A felelős éve így interregnummá vált a Total Football filozófiájának két nagy avatárja között, ezért talán ezért figyelmen kívül hagyják.

Robson szintén hozzájárult a hagyomány antitézisének ápolásához. Amikor megérkezett Barcelonaba, magával vitt egy éles megjelenésű, friss arcú, sötét hajú fordítót. De José Mourinho mindig több volt, mint fordító. A 33 éves fiatalság született. Nagybátyja Vitória de Setúbal elnöke volt. Apja, José Manuel Mourinho Félix, kapus volt. Mourinho játékosnak akart lenni, de a Rio Ave-en, ahol apja edzője, Belenenses és Sesimbra volt, varázslatok után felismerte, hogy jövője edzőben rejlik.

1996 nyarán Barça aláírta Ronaldo-t, aki akkoriban volt. 19, de már az egyik legjobb sztrájkoló a világon.Frits Barend, a holland újságíró javasolta, hogy egy populista lépés a rajongók újbóli felvételére Cruyff távozása után, ugyanúgy, ahogyan Cruyff kinevezése populista lépés volt Hesperia összevetését követően. Ennek ellenére Cruyff cseréje mindig kivétel nélkül lehetetlen feladat volt. Facebook Twitter Pinterest Bobby Robson ünnepli asszisztensének José Mourinho-val és Ronaldóval, miután Barcelona 1997-ben megnyerte az Európa Kupagyőztesek Kupáját. Fénykép: Colorsport / Rex / Shutterstock

Robson nemessége valóban kontrasztot hozhatott, de bármi kételkedik a játékosokat egy reggel megérintették, hamarosan érkezése után, amikor megpróbálta megmagyarázni taktikáját, krétával rajzolva az öltöző padlóján. Cruyff után Robson nagyon hagyományosnak tűnt, és nem volt tisztában az elődjének kifejezésével.Mourinho további, egyértelműbb utasításokat adott hozzá.

„Évente minden nap figyeltem Mourinho-t” – mondta Stoichkov. „Ő a tipikus srác, aki mindent figyel – öltözőt, buszt, irányítást. Minden. Ez az oka annak, hogy kemény karakterrel rendelkezik. Tetszett neki, hogy minden 100% -ban legyen a szobában, jó fegyelem, jó szervezettség. ”

Akkor Pep Guardiola és Mourinho szoros kapcsolatban álltak. Például Guardiola beavatkozott Mourinho védelmébe, amikor az Athletic Bilbao pad felállt feléje egy San Mamés-i bajnoki játék során. Azonban az ünnepségek felvételei, miután Barça elnyerte a Kupagyőztesek Kupája döntőjét a rotterdami Párizs Saint-Germain ellen, azt mutatja, hogy átöleltek a pályán.Lehet, hogy egy európai trófea megnyerésekor kevés jelentőséggel bír, de az a mód, ahogyan Guardiola reagál, amikor Mourinho közeledik, ponttal és vigyorral, legalább egy kölcsönös tisztelet és vonzalom mértékét javasolja. A Liga visszatér, mint a szerény Huesca. hatás | Sid Lowe Bővebben

Mégpedig úgy tűnik, hogy kevés, ha igen, hosszú és részletes vita zajlott a játékról, még akkor is, ha Mourinho minden szándékában összeköttetésként szolgált Robson és a játékosok, különösen a úgynevezett „négyes bandák” – Guardiola, Luis Enrique, Sergi és Abelardo -, akik az öltözőt vezették. Robson mondta, hogy a Guardiola nagy hal volt. Jó játékos is…Azt mondaná, hogy nem tudunk ilyen módon játszani, vagy mi nem tehetjük meg – mindenről véleménye volt.José látta, hogy fontos figura a klubban, és azt mondta magának: „Be kell lépnem ezzel a fickóval”. És meg is tette. José és Pep nagyon barátságosak voltak. ”

A La meva gent, el meu futbol [Saját embereim, a futballom] Guardiola 2001. évi feljegyzésében azt állította, hogy a játékosok végül megismerkedtek Robson gondolkodásmódjával, de hogy a három négy hónapig túlságosan sok volt, hogy addigra a cím már eltűnt és elmélkedtek. „A [Robson és a játékosok gondolkodásának] szinkronizmusát – írta -, öngazdálkodásként értelmezték.”

Talán az volt. Az 1997-es Copa del Rey döntőben a Real Betis Barça ellen döntő félidőben 1-1-re húztak. A játékosok a támadások középpontjában a Betis védelem bal oldalán álltak, és Robson figyelésével megvitatták a tervüket Mourinho-val.Lehet, hogy Robson egy sérült kacsa volt, vagy talán csak arra ösztönözte a játékosokat, hogy gondolkodjanak magukon, és konszenzussal kezeljék őket: mindkét irányban a csípés működött, és Barça 3-2 nyert extra idő után.

A végére Robson zavart maradt a klub politikája miatt. Angliában tiltakozott: „véres hős” lett volna a Copa del Rey és a Kupagyőztesek Kupájának sikeréért, míg a bajnokságban elért 90 pont több volt, mint amennyit egyetlen szezonon kívül nyertek. Cruyff alatt (a szükséges beállítások elvégzése a váltáshoz két és három pont között a nyerés érdekében). A sorsát azonban már eldöntötték, és néhány nappal a kupa döntője után Robson félreállt Van Gaal mellett.Facebook Twitter Pinterest Bobby Robson, akit itt a Pep Guardiola-val ábrázoltak, azt találta, hogy csak egy szezon után volt idő neki, mint Barcelona menedzsernek. Fénykép: Cesar Rangel / AP

Núñez, miután már tájékoztatták Robsont a sorsáról, elmondta Van Gaalnak, hogy átveszi egy találkozót elődjével és fordítójával. – Mourinho – emlékeztette Van Gaal – kiment a fejéből. Nem volt kedves Núñeznek és nekem sem. ”

A változás szinte teljesen ideológiai volt. “Robson egy tipikus angol menedzser volt” – mondta Van Gaal. „Bizonyos módon inspirálta a játékosokat – apja volt a játékosai számára. Nem úgy játszott, mint Holland iskola.Csak egy éve volt ott, és három címet nyert, ennek ellenére a barcelonai igazgatóság inkább belevetette magát a [Rinus] Michels és Cruyff látásába. ”