- Uncategorized

A katari migráns munkavállalókat továbbra is kizsákmányolják – mondja az Amnesty jelentés

A 2022-es világbajnokságot rendező Katar új városának infrastruktúráját építő migráns munkavállalók kizsákmányolást és súlyos emberi jogi jogsértéseket szenvednek az ígért kormányzati reformok ellenére, az Amnesty International rendkívül kritikus jelentése szerint.

A jelentés megnevezi a Mercury MENA mérnöki vállalatot, amely szerint Nepálból, Indiából és a Fülöp-szigetektől csaknem 80 munkavállaló maradt Katarában hónapok óta kiszorulva és fizetetlen. Az Amnesty azzal vádolja a társaságot, hogy a kafala struktúrát – amelyet Katar hírhedt szponzorációs rendszerének nevezi, amely az alkalmazottakat egyetlen munkáltatóhoz köti – a migráns munkavállalók sokaságának kiaknázása érdekében.

Nepálban 34 ember mondta az Amnestynek, hogy tartoznak. átlagosan 1500 fontot tett a Mercury MENA, és hogy a kafala rendszert használták fel ezek kiaknázására.Az egyik munkavállaló azt mondta, hogy a vállalat 2017 októberében végül megállapodott Bet365 abban, hogy elmehet egy másik katari társaságba dolgozni, de a kafala alatt megkövetelt engedélyért cserébe le kell mondania a ki nem fizetett bérek követeléséről.

p> Ugyanakkor az Amnesty szerint a kafala központi kizsákmányoló problémája továbbra is fennáll, amely szerint a munkavállalókat egyetlen munkáltatóhoz kötik, és hogy az ILO folyamatán keresztüli reform túlságosan lassan zajlik.

„A kilépési engedély csak Katar hírhedt ‘kafala’ szponzorációs rendszerének egyik kulcsa.Ez a rendszer a migráns munkavállalók széles körű visszaéléseit és kizsákmányolását ösztönözte, ideértve a kényszermunkát is. “- mondta Amnesty. „megtagadási igazolás” a munkáltató által, Katarban a munkaváltás céljából. Sok munkáltató megtagadja az ilyen igazolások megadását, és a munkavállalók arra kényszerülnek, hogy szerződésük befejezéséig tartózkodjanak, ami akár öt év is lehet.

„Azokat a munkavállalókat, akik munkáltatói engedély nélkül hagyják el munkájukat,„ szökni lehet ” , büntetőjogi vádat emelve, amely letartóztatáshoz és kitoloncoláshoz vezethet.Ez ellentétes a nemzetközi munkaügyi törvényekkel és normákkal. ”

Amnesty szerint a Mercury MENA infrastruktúra-projekten dolgozott – bár nem közvetlenül a Világkupán -, Katar fővárosában, Lusail új városában, Doha, amely műemlékstadionnak ad otthont, ahol a 2022. évi világbajnokság megnyitó mérkőzése és döntője kerül megrendezésre. A munkavállalók szerint a 2015-ös vállalati átszervezés után problémák merültek fel a társaság általi kifizetésekkel.Amnesty azt mondta, hogy felszólítja a katari kormányt annak biztosítására, hogy az alkalmazottak megkapják a tartozásukat, “miközben Bet365 biztosítják a kafala szponzorációs rendszer alapvető reformjait”.

Az ILO szerint a katari kormány jelentős lépéseket tett. előrelépés a hároméves „technikai együttműködési program” terén annak érdekében, hogy biztosítsák „a megerősített nemzetközi munkaügyi egyezmények betartását, valamint a Katarban történő munkavégzéssel kapcsolatos alapelvek és jogok elérését”.

A kilépési vízumok szükségességének megszüntetése A munkavállalók többsége számára „a kafala egyik fő elemének eltávolítását jelenti” – mondta az ILO, és a kormány a közelmúltban elkötelezte magát a rendszer további szétszerelésével a jövőben, lehetővé téve az embereknek, hogy szabadon mozoghassanak munkahelyükön.Az ILO szerint a Katar által bevezetett számos jelentős strukturális változás magában foglalja az ideiglenes minimálbér 2017 októberében történő elfogadását, az egészségvédelmi és biztonsági rendszer javítását, a felügyeleti rendszert, valamint a vitarendezési bizottságok felállítását a munkavállalók panaszainak kezelésére.Katar azt is elmondta, hogy alapot hoznak létre a személyzet béreinek kifizetésére, ha a munkáltatók ezt nem tették meg, bár várhatóan csak egyéves fizetésre alkalmazzák visszamenőlegesen, és ez valószínűleg nem fogja kompenzálni a Mercury MENA munkavállalóit.

Az ILO kijelentette, hogy „folytatja a Katar kormányával, valamint a munkáltatók, a globális szakszervezetek képviselőivel és más partnerekkel való együttműködést annak biztosítása érdekében, hogy az együttműködési program céljait elérjék”.

Amnesty arról számolt be, hogy a Mercury MENA, amelyet „rászorulónak” neveztek, november óta nem válaszolt aggodalmaira, sem a vállalatnak júliusban megküldött megállapításainak összefoglalására. Az írás idején a Guardian nem kapott választ a társaságnak küldött e-mailekre.