- Uncategorized

Világbajnokság lenyűgöző pillanatai: Bern csodája

Mi a következő 80 perc alatt kibontakozott, ha feliratkozik a romantikusabb értelmezésekre, létrehozott egy országot, és egy másik forradalom lángjait legyőzte. Még az események legvilágosabb olvasása még mindig a „legnagyobb visszatérés a világbajnokságban” című kifejezést használja. Magyarország 10 percen belül 2-0 volt, de Nyugat-Németország volt, aki megnyerte a világbajnokságot. Legjobb német út Svájc felé. Európa. 1934-ben a Mannschaft harmadik helyen végzett a világbajnokságon, az osztrák Wunderteam-t a harmadik helyen játszott.Három évvel később Sepp Herberger Breslau Elf-je, aki Breslauban 8-0-at legyőzött oldalról monikeredett, 11 játékot nyert meg (10 győztes), de 1938-ban az Anschluss egy „egységes” német oldalt hozott létre, ami nem más, mint a világbajnokság az idei év kampánya a svájci első vereséggel zárult.

Akkor háborúba került. A futball propaganda lett. A folytonos bajnoki rendszert a náci rezsim „morál bizonyítékaként” tartotta fel. A konfliktus folyamán Herberger, aki 1936 óta egyedül a nemzeti oldalt terheli, minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a vádjával ellentétes legyen. Amikor az elülső részről csak a szolgáltatást nyújtó személyek kaptak vissza, a nemzeti csapatvezető hamisítaná a dokumentumokat annak érdekében, hogy játékosai eljussanak.És megteszi azt, amit tudott, hogy a csapata tagjait a frontokon kívül helyezze el. Számos, Herberger aranyos fiúja, Fritz Walter köztük viszonylag biztonságos munkahelyeket állított be egy légierő-bázison, ami éppen az egyik legjobb labdarúgó oldalának volt az országban. Nyugat-Németországban a játékosok a végső Bern előtt indulnak.

De Herberger legjobb erőfeszítései nem voltak elegendőek a mészárlás közepette. Például Adolf Urban, Schalke csillagrablója, aki 1935-ben csak 21 éves korában debütált az internacionális oldalon, a Breslau Elf tagja volt, 1942-ben segítette a klub oldalát, majd aztán játszott a kupa döntő vereségében 1860 München.Ez volt az utolsó játék – a döntő után Stalingrádra küldték, és mint mindkét oldalon közel 2.000.000 ember, soha nem tért vissza haza. Világkupa lenyűgöző pillanatok: Roy Keane sétál Írországban | Barry Glendenning Bővebben

A nemzetközi mérkőzések végül megszűntek 1943 februárjában Joseph Goebbels parancsára és a „teljes háború” tervére. A klub futballpályája megállt 1944. augusztusában. A háború utáni közvetlen Németországban a győztesek körében a régi sportklubok betiltásra kerültek, és nagy emberek összejöveteleit tiltották. A labdarúgók képessége attól függött, hogy melyik övezetben találta magát. Fokozatosan azonban újjáalakultak vagy alakultak ki a csapatok, a nagyobbak pedig az alacsonyabb oldalakra utazó országba költöztek az üzemanyag vagy élelmiszerért.Gyorsan visszatért egy újonnan fellépő bajnoki rendszer, de 1949 júliusában, mielőtt a német FA, a DFB visszajött volna. 1950 februárjában Herberger égisze alatt egy nyugat-német nemzeti oldalt reformáltak, aki túlélte a háború utáni denazifikációs folyamatot, annak ellenére, hogy 1933 óta ismét tagja a pártnak. Szeptemberben az országot felvették Fifa-ba, és novemberben Nyugat-Németország játszott első háború utáni nemzetközi ellen Svájccal Stuttgartban. Herberger oldala 1-0-ra nyert.

Ez az eredmény nem jelentette meg pontosan az új labdarúgó szuperhatalom születését. Törökországgal és Írországgal szembeni vereségek nyomást gyakorolnak Herbergerre, és megkezdték az 1954-es világbajnokságra vonatkozó minősítő kampányt, 1-1-es döntéssel Oslo-ban Norvégiával szemben.Saarbrückenben az újonnan önálló Saarland ellen érkezett a ropogós játék, és a 3-1-es győzelem elég volt ahhoz, hogy Herbergert és az oldalát a döntőbe vigye. Magyarország útja Svájcba

„A XX. mind futballista, mind politikai szempontból Magyarország létezett Ausztria árnyékában ”- írja Jonathan Wilson a piramis megfordításában. „A gondolkodásukat elkerülhetetlenül Hugo Meisl és a dunai örvény befolyásolta, de a lényeges pont az volt, hogy gondolkodik. Budapesten, mint Bécsben, a labdarúgás szellemi vita tárgyát képezte. ”

Magyarország, mint Németország, egy erős háború előtti labdarúgó jelenlét volt. Olimpiai aranyat nyertek 1912-ben, és az 1938-as világbajnokságon elnyerték a döntőseket.Németországhoz hasonlóan a nemzetközi labdarúgás a második világháború alatt is folytatódott 1943 végéig, a VE napot követő négy évben pedig egy arany generáció jött létre. A csapatok a mérkőzés kezdetén állnak össze, mint a zsúfolt állomás felett, a vasúti vonat elhalad.

„A magyar játék mindig kiemelkedő egyénekre épült,” írta Willy Meisl 1956-ban, és az 1954-es világbajnokságnak volt egy teljes csapatuk. 1949-ben az Aranycsapat középső részén – az Arany Squadon – fél tucat játékos volt: Pusk Ferenc és Hidegkuti Nandor 1945-ben, Grosics Gyula és Bozsik József védő, 1961-ben, Kocsis Sandor 1948-ban és Czibor Zoltán 1949-ben.Sebes Gusztav, aki ugyanebben az évben kizárólagos irányítást gyakorolt ​​a nemzeti oldalra, a hatodik közül öt volt a Honvednél, és csak Hidegkuti játszott a klub labdarúgását máshol.

De még ebben a csoportban is. oldalán, Magyarország semmi esetre sem volt a világbajnokság dicsőségére. A csehszlovákia elleni prágai vereség 1949-ben bizonyította a végső szalmát. „Ezt követően a játékot már nem lehetett elkerülni,” írta Puskás önéletrajzában. „Magyarországnak teljesen új módszert kellett kifejlesztenie, ha a nemzetközi labdarúgásban bármilyen előrelépést akarunk elérni.” És ezt tették, rendkívül folyékony szerkezetet produkálva. – Játékosok…állandóan megváltozott pozíció egy előre meghatározott terv szerint ”- írta Puskas. „Az eredmény az volt, hogy ellenfeleink nem tudták kitalálni a tervünket, és olyan nehézségekbe ütköztek, amelyek nem tapasztalták volna, ha a szokásos angol játékmódot követnénk.” Világbajnokság lenyűgöző pillanatai: Clive Thomas tagadja Zico-t és Brazíliát További információ

A „szokásos angol játékmód” elhagyása azt jelentette, hogy Magyarország a hagyományos 9-es bajnokság nélkül játszott, és először Peter Palotót és 1952-től Hidegkutit No9-et viselt, de trequartistaként játszott. Az eredmények rendkívüliek voltak. 1950 júniusa és az 1954-es világbajnokság kezdete között a hatalmas magyarok 30-szor játszottak le vereség nélkül, a második olimpiai aranyérmet követve.A vonat, amely az utat az utolsó végső szakaszon szállította Budapestre, miután Helsinkiben a dicsőség után megállt, minden állomáson eksztatikus tömeggel állt meg, és a fővárosban 400 000 ember vonzott az utcára, hogy üdvözölje őket.

És miközben Németország Norvégia és Saarland ellen dolgozott, Magyarország az 1954-es versenyre játszott, anélkül, hogy játékot játszott volna, Lengyelország visszavonult a két csapatból álló csapattól anélkül, hogy a labdát rúgta volna.

1953. november 25-én meglátogatta a magyar arany csapat. Wembley Angliával szemben. A látogatók 6-3-ra nyerték az első tengerentúli csapatot, hogy megnyerjék a nemzeti stadionban, és örökre megváltoztatták az angol labdarúgó felfogását. Csak a jó mérés érdekében megcsapolták Walter Winterbottom 7-1-es oldalát Budapesten a záró bemelegítő mérkőzésen az 1954-es verseny előtt.Magyarország készen állt a világra. És a világ elveszíti a várakozást. Egy másik

A második csoport Magyarországot és Nyugat-Németországot követte Törökország ellen (akik a versenyre Spanyolországba vetett sorsolás után a sorsolásra jogosultak) és egy meglehetősen félelmetes dél-koreai csapat, aki győzelem és Svájc ellen nyerte a Svájcot a kétcsapatú minősítő csoportban. A tipikus bonkers Fifa stílusban a furcsa szabályok azt jelentették, hogy a két beoltott csapat – Magyarország és Törökország (a vetőmagok ismét a racionális gondolkodás, amit a futball irányító testületéből vártunk), miután már meghatározták, mielőtt Törökország elindult Spanyolországgal. – nem szembesülnének egymással, hanem csak a két nem elhúzódó oldal ellen játszanak, és a felső két oldal eléri a kiütési szakaszokat.Ha a pontok második és harmadik befejezett szintje – a célkülönbségtől függetlenül – lejátszásra kerülne.

Zavaros? Ez zavarban hangzik, és ez volt, de Herberger egyértelműen látta az utat. A magyarországi vereség bizonyosság volt, azt gondolta, ahogy a török ​​győzelem a koreaiak ellen. Az oldala tehát meg kell verni Törökországot a nyitójátékukban, majd ismét játszani, ha el akarják érni a kiütési szakaszokat. World Cup csodálatos pillanatok: Haiti sokk Dino Zoff’s Italy | Simon Burnton Bővebben

A terv tökéletesen működött, annak ellenére, hogy remegő kezdet volt. Törökország másodperces vezetést ért el a Wankdorf Stadionban a nyitó játékban, de Hans Schäfer kiegyenlített és három másodperc gólt Herberger oldalán adták, amire szükségük volt.Eközben Zürichben Magyarország elküldte a 9-0 gyilkos koreaiakat, Kocsis megragadta a kalapos trükköt. „Több volt, mint megmagyarázhatatlan, hogy a koreai csapatot felvették” – írta Puskas. „Nagyon gyengék voltak, és nem voltak képzések.”

Törökországnak hasonlóan kevés bajuk van, és Dél-Koreát 7-0-ban legyőzte Genfben, míg Nyugat-Németország és Magyarország részt vett az egyik legkülönlegesebb és legszebb ellentmondásos csoportjátékok bármely világbajnokságban. Herberger, az egyik szemével a játékra és a másikra, talán az oldalának valódi erejének megtartása mellett, csak négyet jelölt a nyitó játékban játszott oldalról. Magyarország megdöbbentette őket, Kocsis négyszer nyert egy 8-3 győzelmet.De a legjelentősebb incidens a játékban Puskát érte.

A baloldali belsejében óriási élvezet volt az újratervezett német oldal ellen. – Úgy éreztem, hogy a hegedűművész úgy érzi, a hangszerét – írja. A Jupp Posipal nem tudott közel kerülni hozzá, így Werner Liebrich-rel váltott. „De még ellene is játszottam, mint egy madár a szárnyon.” Liebrich azonban végül megragadta azokat a szárnyakat, egy ropogós megoldást (5-1 ponttal), ami Puskás boka hajvonalát törte.

< p> Magyarországnak meg kellett küzdenie a galoppozó Major nélkül a negyedik döntőjében Brazíliával szemben, de Nyugat-Németország még mindig ott volt.Visszatérve a teljes erőre, nem volt bajuk a Törökország elleni játékban – a 7-3-as győzelem egy utolsó nyolc nyereményt hozott létre Jugoszlávia ellen. Bern csoda

Magyarország elérte a félidőt egy 4-2-es győzelemhez egy zúzódási találkozással Brazíliával – „Úgy viselkedtek, mint az erőszakos ellenségek a fizikai biztonságunk tiszteletben tartása nélkül” – számolta Puskát a standjairól, míg Németország megszorította az 1952-es olimpiai ezüstérmeseket Jugoszlávia 2-0. Magyarország az utóbbi négy évben Puskát is nélkül 15 perccel vezette az Uruguay 2-0-ás uralkodó bajnokokat, hogy csak 2-2-re menjenek vissza, mielőtt 4-2-et nyert volna. Nem volt ilyen dráma Herbergernek és az ő oldalának, egy Ausztriának 6-1-es dobása, aki a negyedévben megverte a 7–5.Nandor Hidegkuti az elődöntőben az Uruguay ellen szerez.

A német kapitány számára ez csak a második legfontosabb játék, amit valaha is játszott Magyarország ellen. 1945-ben Németország összeomlott, hogy vereséget szenvedjen, Fritz Walter és légierő bázisát az amerikaiaknak adta át. Ezután átadták őket az orosz hadseregnek és szállították Szibériába, ahol szinte bizonyos halált vártak, egy 40 000 német hadifogly által tett utazást. Útközben Walter konvojja megállt egy ukrán fogvatartási központban. A tábor rendőrsége játszott egy mérkőzést. Walter nézett a pálya széléről, és visszarúgott egy kóbor labdát, és hamarosan belépett a játékba. Az egyik őr az 1942-ben Budapesten játszott barátságos Németországból ismerte fel.Másnap Walter nevét eltávolították a keleti irányból, és megengedett, hogy visszatérjen az otthonába Kaiserslauternben.

Kilenc évvel később a világbajnokság döntőjére vezette a csapatot. Bernben. Az időjárás, és a bogás pálya csapata kezébe kerülne. A német oldal forradalmian új darab darabot viselt – csavaros szegecsekkel ellátott csizmákkal, amelyek a feltételek függvényében megváltoztathatók. A Big Feature – A Berni csodája mögötti történet További információ

De ezek a csizmák kevés segítséget nyújtottak a nyitócserékben. Hat perc múlva Liebrich egy bizonyos összeget változtatott a csoportjátékban, így a labda egyenesen a Bozsik-hez érkezett, 40 méterre a céltól. Kocsist táplálta, akinek lövése egy német védőnő volt, és Puskára esett, aki szoros hatótávolságon átnyújtotta a labdát.Két perccel később, Werner Kohlmeyer, Kocsis nyomása alatt, és kapusa, Toni Turek kapták magukat egy hatalmas kuszaba a dobozban. Czibor elrúgta a labdát, és a hálóba juttatta a labdát – 2-0. Egy másik 8-3 volt a kártyákon.

És cue csoda. 10 percen belül Helmut Rahn talált helyet a bal oldalon, és egy alacsony keresztben. Zakarias Jozsef csak egy lábujjot tudott kapni a labda felé, és Max Morlock kinyújtotta a labdát. 2-1. Nyolc perc múlva Fritz Walter egy sarokba csúszott, Grosics becsapódott, és Rahn, a hátsó poszton zuhanva, nyugat-németországi másodikba esett. 2-2. Hidegkuti eltalálta a posztot. Kocsis megütötte a denevéret. A mentés után mentett Turek

És végül, hat perc múlva a dobozba húzódó kereszt csak a Rahn mellé bólintott a doboz szélén.Balra nézett, és egy lövést küldött az alsó sarokba. 3-2.

Miközben a játékosok a legendákra tették magukat, Herbert Zimmerman hasonlóan cselekedett a kommentárban. Szavai, mint Rahn, a győztes a német labdarúgó-folklór része. „Tor! Tor! Tor! Tor! Tor fur Deutschland! ”És akkor nem tudta behozni:„ Drei zu zwei fuhrt Deutschland! Halten Sie mich fur verruckt! Halten Sie mich fur ubergeschnappt! ”-„ 3-2. Hívjon meg őrült! Hívjon meg őrültnek! ”Még mindig volt ideje, hogy Puskának ellentmondásosan kizárja a célját, és hogy Cziborot a Turek nagyszerűen megtagadja. Magyarország azonban nem talált egy kiegyenlítőt. Vége volt. Vagy Zimmerman szerint: „Aus! Aus! Aus! Aus! Das spiel ist aus! ”Nyugat-Németország világbajnok volt.Facebook Twitter Pinterest Puskás Ferencet az offside zászló elutasítja. Fénykép: APA utóhatás

Bern csodája egy csúszó ajtó pillanat. Budapest az utcákon zajlott, demonstrációkkal. 1952-ben a Golden Squad visszatérett egy 400.000 fős párthoz. 1954-ben várták a napokat Tata városában, amíg a legrosszabb baj nem ér véget a fővárosban. Vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy az 1956-os forradalom vetőmagjait az utolsó nap után vetették. Ami a labdarúgást illeti, Magyarország először ott maradt, ahol elhagyta a félköntőt, még egy 18 mérkőzésen verte meg a vereséget, hogy felvegyék az egyik vereséget 49 játékban 1950 júniusa és 1955 novembere között. Sebes-t 1956 elején cserélték ki, csapata és a körülötte levő edzőszerkezetek szétszerelve.A korai 50-es évek magassága soha többé nem érhető el. Nyilasi Tibor csodája, aki a 70-es évek végén és a 80-as évek elején a nemzeti oldal előtt lépett fel, Jonathan Wilsonnak a függönyen túlmutató könyvében elmondta: „Olyan, mintha a magyar labdarúgó abban a pillanatban befagyott volna, mintha azóta sohasem költöztek tovább. ”

Míg a magyarok Tata-ban lógtak, a német félnek saját vonat gondja volt. A Walter, Herberger és a Jules Rimet Trophy trófeát Nyugat-Németországba visszahelyező mozdony újra és újra megállt, nem pedig a vonalon levő levelek, vagy a rossz hófajták, hanem a házukból kifutó rajongók és a pályák sorrendjében hogy megpillantják a világbajnokokat, és megmutassák háláját.

Nemcsak a labdarúgó-válogatott, hanem az ország is erősségre költözött.Az 1954-es győzelemnek a német német pszichére gyakorolt ​​hatásáról szóló tudományos tanulmányokat írtak. Friedrich Christian Delius író érezte, hogy „egy bűntudatú, gátolt nemzet hirtelen újjászületett”. A nemzeti büszkeség, ami az országból hiányzik az 1933-45-ös borzalmak után, valamilyen formában kezdhetett visszatérni. – Hirtelen újra Németország volt valaki – mondta Franz Beckenbauer. „Bárki, aki a háború utáni évek nyomorúságában nőtt fel, Bern rendkívüli inspiráció volt. Az egész ország visszanyerte önbecsülését. ”Nyugat-Németország 1949 óta létezett egységként, de Joachim Fest történész úgy vélte, hogy a játék napja„ az ország valódi születését ”jelezte.Facebook Twitter Pinterest Nyugat-Németországi játékosok – balról: Max Morlock, Hans Schaefer, Jupp Posipal és Hans Bauer – tartják a világbajnokságot a németországi Singen vonatának megállításakor, a döntő után. Fénykép: Richard Kroll / AP

„A Gerd Müller Hollandiával szembeni győztese 1974-ben alapvetően csak cél, mint Andreas Brehme Argentína elleni 1990-es büntetése” – írja Uli Hesse Torban! „De Rahn bal lábas lövése Svájcban az esős nyári napon valami más.”